Vergunningen

Vergunningen

De omgevingsvergunning is één vergunning voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu. Voor sommige activiteiten heeft u geen vergunning nodig, maar moet u wel een melding bij de ODRN doen. Bijvoorbeeld als u asbest wilt verwijderen. 

Let op: Op dit moment worden er een stuk meer aanvragen ingediend voor bouwplannen of vooroverleggen dan normaal. Door de vakantieperiode is onze bezetting niet optimaal. Wij proberen uw aanvraag binnen de adviestermijn af te handelen, maar in verband met de grote drukte is dat niet altijd mogelijk. Bij voorbaat excuses. We kunnen niet ingaan op verzoeken om een aanvraag met spoed te behandelen. We vragen hiervoor om uw begrip. september 2023

  • Heb ik een vergunning nodig?

    Doe de vergunningcheck op het Omgevingsloket. Dan weet u snel of u een vergunning nodig heeft voor uw plannen.

  • Vergunning aanvragen

    Weet u zeker dat u een vergunning nodig heeft? Lees aan welke eisen de aanvraag moet voldoen en vraag de vergunning aan.

  • Melding doen

    Soms heeft u geen vergunning nodig maar moet u wel een melding doen. Dit kunt u controleren op het Omgevingsloket.

Veelgestelde vragen over vergunningen

Op de website van het Omgevingsloket Online kunt u met de Vergunningcheck controleren of u een vergunning nodig hebt voor uw plannen.

Heeft u een omgevingsvergunning nodig, en wilt u weten of uw plan haalbaar is? Inwoners van Nijmegen, Heumen en Berg en Dal kunnen een conceptaanvraag (vooroverleg) indienen bij hun gemeente. De ODRN toetst dat plan vervolgens op haalbaarheid.

Het Omgevingsloket is een website waarop u kunt controleren of u een omgevingsvergunning nodig heeft. Ook kunt u direct een vergunning aanvragen.

Wanneer u een vergunning aanvraagt moet u leges betalen. Dit bedrag is een vergoeding voor het behandelen van uw aanvraag. De gemeente waarin u woont of onderneemt bepaalt dit bedrag. Deze kosten vindt u in de Legesverordening. (vul uw postcode en het zoekwoord leges in).

U betaalt voor het behandelen van uw aanvraag van een vergunning. Overigens moet u ook betalen als wij de aanvraag weigeren of als u de aanvraag intrekt.

Voor het behandelen van uw aanvraag hebben wij werk verricht. Als uit de behandeling blijkt dat wij u de vergunning niet kunnen geven, is dat spijtig maar moet u toch betalen voor het gedane werk.

Deze kosten vindt u in de Legesverordening van uw gemeente. (vul uw postcode en het zoekwoord leges in).

Uw aanvraag voor een omgevingsvergunning wordt behandeld door een van onze vergunningverleners.

Wij moeten voor de behandeling van uw aanvraag ons houden aan wettelijke termijnen. Bij reguliere procedures hoort u vaak binnen 8 weken of u de vergunning krijgt. Bij een uitgebreide procedure (bij complexere aanvragen) is dat 26 weken. Hebben wij meer informatie of tijd nodig voor de beoordeling? Dan duurt het langer. Dat laten wij u dan weten.

Ja, we helpen u graag. In Beuningen en Heumen kunnen inwoners en ondernemers langskomen met vragen over vergunningen. Dit is gratis. U moet wel een afspraak maken:
Beuningen
Heumen

Uw aanvraag vooraf laten toetsen
Het aanvragen van een omgevingsvergunning kost geld. U betaalt namelijk voor het behandelen van uw aanvraag. Ook als u de vergunning niet krijgt.
Bij ingewikkelde plannen adviseren wij u daarom om de plannen vooraf te laten testen op kans van slagen. Dit noemen we een conceptaanvraag of vooroverleg. Deze service is beschikbaar voor inwoners en ondernemers van Nijmegen, Heumen en Berg en Dal.

Voor een vooroverleg moet u betalen. De kosten van het vooroverleg berekenen we apart van de kosten van de vergunningaanvraag. Lees hier meer over het vooroverleg.

Vind informatie over vergunningen

Milieuverplichtingen voor bedrijven

Lees wanneer u een omgevingsvergunning voor milieu moet aanvragen of een ‘melding Activiteitenbesluit’ moet doen.

Vergunningen en meldingen

Gaat u bouwen, verbouwen of uw bedrijf uitbreiden? Dan heeft u misschien een vergunning nodig of moet u een melding doen.

Gerelateerd aan vergunningen

Monumenten

Voor eigenaren van een monument of een pand in een beschermd stadsgezicht gelden vaak andere regels voor bouwen. Uw plan wordt dan extra getoetst door deskundigen.

Berichten over uw buurt

Zo blijft u eenvoudig op de hoogte van vergunningen en meldingen in uw buurt.