Hoe verloopt uw vergunningaanvraag?

U hebt plannen en bent u aan het inlezen over het aanvragen van een vergunning. Op deze pagina vindt u alle stappen van de procedure, waar u rekening mee moet houden en wat u kunt verwachten.

Inhoud van de pagina

Bekijk de routekaart
1. Bereid u voor
Optioneel: vooroverleg
2. Dien uw aanvraag in wanneer u goed bent voorbereid
3. Publicatie van uw aanvraag
4. Controle op volledigheid
5. Beoordeling van uw aanvraag
6. Beslissing over uw vergunningaanvraag
7. Publicatie en bezwaar maken
8. Leges betalen
9. Aan de slag

Over de geldigheid
Mogelijke controle

Bekijk de routekaart

In de routekaart hieronder ziet u hoe het proces van een vergunningaanvraag eruit ziet. Ook ziet u wanneer er contactmomenten plaatsvinden en wanneer wij naar uw ervaring vragen. De informatie op de routekaart wordt ook op deze pagina uitgelegd.

De routekaart 'Hoe verloopt uw vergunningaanvraag?' laat op een visuele manier het proces van een vergunningaanvraag zien. Alle informatie in deze routekaart staat op de webpagina 'Hoe verloopt uw vergunningaanvraag?'.

1. Bereid u voor

Het aanvragen van een vergunning kost tijd en kennis.

  • Lees u van tevoren in;
  • Doe de vergunningcheck op de website van het Omgevingsloket;
  • Twijfelt u? Schakel een adviseur in.

Meer informatie over voorbereiden? Lees meer informatie over het voorbereiden van een vergunningaanvraag.

Optioneel: plan een vooroverleg

Wilt u weten of uw plan past binnen het plannen en de eisen? Vraag dan een vooroverleg aan via het Omgevingsloket. Dit is een snelle haalbaarheidstoets, géén vergunningaanvraag of gesprek. Bij grote plannen is een vooroverleg vaak verstandig. Doet u daarna een aanvraag? Dan krijgt u de kosten van het vooroverleg meestal terug. Controleer dit in de legesverordening van uw gemeente via de informatie over leges.

2. Dien uw aanvraag in wanneer u goed bent voorbereid

De procedure start wanneer u uw aanvraag indient in het Omgevingsloket. Als uw aanvraag goed is binnengekomen ontvangt u een e-mail ter bevestiging. Na het indienen start de beslistermijn van normaliter 8 weken. Dit kan verlengd worden met 6 weken als wij nog wachten op adviezen van externe partijen.

Let op: de ODRN vraagt advies aan externe partijen. Het opvragen van deze adviezen kan ervoor zorgen dat de beslistermijn wordt verlengd.

3. Publicatie van uw aanvraag

Uw gemeente is verplicht uw aanvraag te publiceren op officielebekendmakingen.nl. Zo wordt uw omgeving van uw plan op de hoogte gesteld. Uw gemeente publiceert de aanvraag mogelijk ook op hun eigen website of via de lokale krant.

4. Controle op volledigheid

De Omgevingsdienst kijkt of alle benodigde stukken zijn aangeleverd. Ook controleren wij of u in het Omgevingsloket de juiste activiteiten heeft aangevraagd. Als de aanvraag compleet is gaan we verder met de beoordeling.

Ontbreekt er iets? Dan krijgt u een verzoek om de aanvraag aan te vullen. U krijgt dan te horen om welke stukken het gaat. U krijgt standaard 4 weken om de ontbrekende informatie of documenten te sturen. In overleg kan dit éénmalig worden verlengd.

Let op: tijdens deze 4 weken pauzeert de beslistermijn. Die loopt verder zodra uw aanvulling binnen is.

5. Beoordeling van uw aanvraag

Als alle documenten binnen zijn toetsen wij uw aanvraag aan wetten en regels die van toepassing zijn op uw plan. Denk aan:

  • Het omgevingsplan van uw gemeente;
  • Welstandseisen;
  • Besluit bouwwerken leefomgeving of Besluit activiteiten leefomgeving.

Wilt u inhoudelijk meer informatie over vergunningen en regelgeving. Kijk dan op de website van Informatiepunt Leefomgeving

6. Beslissing van uw aanvraag

Meestal ontvangt u tussen 6 tot 18 weken van ons een besluit: de vergunning wordt verleend (met of zonder voorwaarden) of afgewezen.

  • Vergunning verleend? Lees de voorwaarden en bijlagen goed, zodat u geen belangrijke informatie mist, zoals constructieve berekeningen of onderzoek tijdens het proces van de bouw.
  • Vergunning afgewezen? In het besluit staat wat de redenen hiervoor zijn (bv. in strijd met het omgevingsplan of welstand). U kunt dan bezwaar maken of een nieuwe aangepaste aanvraag indienen.

7. Publicatie en bezwaar maken

Net als uw aanvraag, wordt ook het besluit gepubliceerd. Vanaf de dag na de publicatie hebben u en andere belanghebbenden 6 weken de tijd om bezwaar of beroep in te dienen.

8. Leges betalen

Aan een vergunning, verleend of niet, zitten altijd kosten. Deze kosten noemen we leges. De leges verschillen per aanvraag en per gemeente. Lees meer informatie over leges.

9. Aan de slag

Voordat u begint maakt u een melding in het Omgevingsloket:

  • Bij een bouwaanvraag minimaal 2 werkdagen vooraf en een gereedmelding als u klaar bent.
  • Bij een milieu aanvraag minimaal 4 weken vooraf met de startdatum en de begrenzing.

De meldingen zijn belangrijk, zodat we de juiste informatie hebben voor eventuele controles.

Over de geldigheid

Een omgevingsvergunning blijft geldig, tenzij deze wordt ingetrokken. Dat kan voor komen als u niet start binnen 2 jaar. Na de uitvoering is de vergunning afgerond en niet meer in te trekken.

Mogelijke controle

Wij kunnen controleren of er volgens de vergunning wordt gebouwd. Soms is een visuele controle voldoende en laten we alleen een kaartje achter.

Heeft u vragen?

Heeft u vragen over uw aanvraag? Neem contact op met uw behandelaar. Voor overige vragen kunt u contact opnemen met de receptie van ODRN.