Asbest gevonden

Asbest in uw woning

Golfplaten, goten dakleien, gevelbekleding, regenpijpen, bloembakken: dat zijn de plekken waar u aan de buitenzijde van een pand asbest kunt tegenkomen. Binnen kunt u asbest vinden in onder andere vloerbedekkingen, vensterbanken en apparaten. Op de website van kenniscentrum InfoMil kunt u foto’s zien van verschillende toepassingen waarin asbest zit.

Particulieren mogen onder bepaalde voorwaarden zelf asbest verwijderen. Het asbestmateriaal moet dan wel aan de volgende criteria voldoen:

 • Maximaal 35m² per kadastraal perceel.
 • Uw afval is hechtgebonden, niet beschadigd en ligt los of:
  -alleen geschroefde platen (bijvoorbeeld op een schuurtje),
  -losse materialen (plantenbakken, vensterbanken),
  -vloerzeil of –tegels die niet zijn verlijmd met de vloer.

Toestemming nodig

Wie asbest gaat verwijderen heeft vooraf toestemming nodig van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN). Inwoners van de regio kunnen via het formulier sloopmelding asbest of via het Omgevingsloket gratis een sloopmelding doen. Plan goed in wanneer u de melding doet. ODRN handelt de meeste meldingen binnen 6 weken af, voor die tijd kunt u dus nog niet aan de slag.

Voor een melding zijn de volgende gegevens nodig:

 • Uw naam, adres, woonplaats
 • De slooplocatie
 • Aantal m² asbest dat u wilt verwijderen
 • Locatie van het asbest
 • Datum dat u het asbest wilt verwijderen

Nadat u de melding heeft gedaan ontvangt u een brief van de ODRN. Hierin staat of u wel of geen toestemming krijgt voor het zelf verwijderen van het asbestmateriaal. Heeft u toestemming? Dan kunt u aan de slag. Volg daarbij de instructies in de brief.

Slopen van/in pand van voor 1994

Heeft u een pand of woning van voor 1994? En wilt u dit (gedeeltelijk) laten slopen? Dan moet u altijd een sloopmelding asbest doen.

Asbestdak

Heeft u asbest op uw dak liggen? Op de speciale website PakJeDakAn leest u alles over het vervangen van asbestdaken.

Wanneer moet u een bedrijf inschakelen?

Voldoet het materiaal dat u wilt verwijderen niet aan bovenstaande criteria, dan moet u een gecertificeerd bedrijf inschakelen.

Asbestinventarisatierapport

Als u niet zelf het asbest mag verwijderen, vraagt de gemeente om een asbestinventarisatierapport of een sloopveiligheidsplan. Bij werkzaamheden die u door anderen laat uitvoeren is een asbestinventarisatierapport dus altijd verplicht.

Meer weten

Op de website van de Rijksoverheid kunt u vinden wanneer u asbest zelf mag verwijderen.