Asbest gevonden

Asbest in uw woning

Golfplaten, goten dakleien, gevelbekleding, regenpijpen, bloembakken: dat zijn de plekken waar u aan de buitenzijde van een pand asbest kunt tegenkomen. Binnen kunt u asbest vinden in onder andere vloerbedekkingen, vensterbanken en apparaten. Op de website van kenniscentrum InfoMil kunt u foto’s zien van verschillende toepassingen waarin asbest zit.

Particulieren mogen onder bepaalde voorwaarden zelf asbest verwijderen. Het asbestmateriaal moet dan wel aan de volgende criteria voldoen:

 • Maximaal 35m² per kadastraal perceel.
 • Uw afval is hechtgebonden, niet beschadigd en ligt los of:
  -alleen geschroefde platen (bijvoorbeeld op een schuurtje),
  -losse materialen (plantenbakken, vensterbanken),
  -vloerzeil of –tegels die niet zijn verlijmd met de vloer.

Toestemming nodig

Wie asbest gaat verwijderen heeft vooraf toestemming nodig van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN). U kunt via het formulier sloopmelding asbest of via het Omgevingsloket gratis een sloopmelding doen. Plan goed in wanneer u de melding doet. ODRN handelt de meeste meldingen binnen 6 weken af, voor die tijd kunt u dus nog niet aan de slag.

Voor een melding zijn de volgende gegevens nodig:

 • Uw naam, adres, woonplaats
 • De slooplocatie
 • Aantal m² asbest dat u wilt verwijderen
 • Locatie van het asbest
 • Datum dat u het asbest wilt verwijderen

Nadat u de melding heeft gedaan ontvangt u een brief van de ODRN. Hierin staat of u wel of geen toestemming krijgt voor het zelf verwijderen van het asbestmateriaal. Heeft u toestemming? Dan kunt u aan de slag. Volg daarbij de instructies in de brief.

Slopen van/in pand van voor 1994

Heeft u een pand of woning van voor 1994? En wilt u dit (gedeeltelijk) laten slopen? Dan moet u altijd een sloopmelding asbest doen.

Asbestdak

Heeft u asbest op uw dak liggen? Op de speciale website PakJeDakAn leest u alles over het vervangen van asbestdaken.

Wanneer moet u een bedrijf inschakelen?

Voldoet het materiaal dat u wilt verwijderen niet aan bovenstaande criteria, dan moet u een gecertificeerd bedrijf inschakelen.

Asbestinventarisatierapport

Als u niet zelf het asbest mag verwijderen, vraagt de gemeente om een asbestinventarisatierapport of een sloopveiligheidsplan. Bij werkzaamheden die u door anderen laat uitvoeren is een asbestinventarisatierapport dus altijd verplicht.

Meer weten

Op de website van de Rijksoverheid kunt u vinden wanneer u asbest zelf mag verwijderen.