Spring naar content

Asbest herkennen

Vroeger werd asbest onder andere gebruikt als materiaal in daken van panden, woningen, schuurtjes of andere bijgebouwen. Na 1 juli 1993 is asbest verboden en niet meer toegepast in huizen en materialen. Denkt u dat u asbest heeft in een gebouw? Dan is het goed om te weten hoe u asbest kan herkennen. Wees altijd voorzichtig met asbest, de vezels zijn kankerverwekkend.

Hoe ziet asbest eruit?

Asbest bestaat uit heel kleine vezeltjes die je met het blote oog niet kunt zien. Bij inademing kunnen ze na lange tijd kanker in de longen, het longvlies of buikvlies veroorzaken. Daarom is het belangrijk om voorzichtig en verstandig met asbest om te gaan.

Asbest heeft een vezelachtige structuur en is meestal wit tot lichtgrijs. Zolang het materiaal niet beschadigd raakt, is er niets aan de hand. Anders wordt het als asbestvezels wél uit een materiaal kunnen vrijkomen. Bij niet-hechtgebonden asbestproducten of bij beschadigde of verweerde asbestproducten (oude asbestdaken), is de kans groter dat er asbestvezels vrijkomen.

Waar vindt u asbest?

U kunt asbest tegenkomen aan de buitenkant van een gebouw in golfplaten, goten, dakleien, gevelbekleding, regenpijpen en bloembakken. Binnen kunt u asbest vinden in onder andere vloerbedekkingen, vensterbanken en apparaten. 

Op de website van kenniscentrum InfoMil vindt u foto’s van verschillende toepassingen waarin asbest zit.

Asbest in en rond uw huis

In dit filmpje van Milieu Centraal ziet u waar asbest kan zitten en hoe u het kunt herkennen.

Laat bij twijfel onderzoek doen

Twijfelt u of er asbest in of op uw pand zit? Schakel dan een gecertificeerde asbestinventariseerder in. Een overzicht van bedrijven in uw regio vindt u op de website van Ascert.

Vindt u asbest in een openbare ruimte?

Als u asbest op een openbaar terrein vindt, moet u dit melden bij uw gemeente. De gemeente kan asbest verwijderen als dat nodig is. De gemeente kan ook onderzoeken hoe erg het terrein verontreinigd is.

  • Heb ik asbest in mijn huis of dakbedekking?

    Handig! Check het op de website van Milieu Centraal.