Invloed personeelstekorten bij milieucontroles
De krapte op de arbeidsmarkt is een aandachtspunt bij de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN). Om te zorgen dat de leefomgeving van onze regio gezond, veilig en duurzaam is en blijft, vangen we het tekort op korte termijn op met tijdelijke inhuur. Voor de lange termijn werken we op verschillende manieren aan het aantrekken van vast personeel.
Uitvoering milieucontroles
Onze milieutoezichthouders controleren bedrijven die afval of uitstoot produceren volgens een vooraf gemaakte planning. Zo zorgen we ervoor dat elk bedrijf dat gecontroleerd moet worden ook daadwerkelijk gecontroleerd wordt. Op dit moment voert de ODRN de milieucontroles uit volgens planning. In 2023 hebben we ca. 1000 controles uitgevoerd en ca. 100 controles moeten verzetten naar 2024. De controles die zijn verzet worden dit jaar uitgevoerd, deze worden niet nogmaals verzet.
Prioriteiten stellen bij controles
Als er niet genoeg toezichthouders zijn om de controles uit te voeren, moeten er keuzes worden gemaakt welke controles wel of niet gedaan worden. Deze keuzes maken we op twee onderdelen. Het eerste is het milieurisico. Bij een klein horecabedrijf is het risico dat er iets gebeurt dat grote gevolgen heeft voor het milieu een stuk kleiner dan bij een groot industrieel bedrijf. Als we niet alle controles uit kunnen voeren, dan verplaatsen we de controle bij een bedrijf met een laag milieurisico naar een later moment. Dit doen we niet bij een bedrijf met een groot milieurisico. Het tweede onderdeel dat meeweegt is het naleefgedrag. We stellen alleen een controle uit bij bedrijven met een laag milieurisico die tot dan toe altijd hebben voldaan aan de eisen.
Acties om het personeelstekort op te lossen
De specialistische kennis die we nodig hebben is veelgevraagd en zorgt ervoor dat het een uitdaging is sommige vacatures in te vullen. Door de inzet van inhuur kunnen we op korte termijn veel gevolgen van het personeelstekort opvangen. Voor de langere termijn zetten we ons in om op deze plekken vaste medewerkers te hebben. Dit doen we onder andere door mee te werken aan de landelijke en regionale arbeidsmarktcampagnes, traineeprogramma’s in te zetten en te werken met een strategische personeelsplanning zodat we goed kunnen anticiperen op wat we in de toekomst nodig hebben op personeelsvlak.
De stappen die de ODRN onlangs heeft gezet
De huidige arbeidsmarkt vormt een uitdaging. Desondanks heeft de ODRN op meerdere vlakken belangrijke stappen gezet voor de gezondheid en veiligheid van de mensen in onze regio, onder andere:
- We hebben de uitstoot van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) in Gelderland bij provinciale bedrijven in beeld gebracht en delen onze kennis van ZZS met andere omgevingsdiensten en overheidsinstanties.
- Op basis van de aanbevelingen uit het rapport Industrie en Omwonenden dat in april 2023 verscheen hebben we veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat gezondheidsrisico’s als toetsingscriterium opgenomen kunnen worden bij vergunningverlening, toezicht en handhaving van bedrijven.
- Het project om de processen bij het aanvragen van een milieuvergunning te verbeteren is succesvol afgerond, dit zorgt ervoor dat we efficiënter kunnen werken.
- We zijn aan het onderzoeken hoe we samen met burgers en bedrijven de luchtkwaliteit in Nijmegen-West en Weurt kunnen verbeteren.
Hoewel we de krapte op de arbeidsmarkt en de werkdruk bij de huidige medewerkers zorgelijk vinden, zijn we vooral heel trots op onze mensen. Door hun inzet en betrokkenheid kunnen we de noodzakelijke stappen zetten. Werken bij een omgevingsdienst doe je omdat je van betekenis kunt zijn voor je leefomgeving.