40 circulaire economie ambassadeurs opgeleid

Om de circulaire economie te bevorderen en bedrijven hierin te helpen, zijn in de afgelopen 1,5 jaar binnen de Gelderse Omgevingsdiensten 40 circulaire economie ambassadeurs opgeleid. Dit gebeurde tijdens drie opleidingsrondes. De ODRN ontwikkelde de opleiding en organiseerde deze.

Recyclen van resten muurverf

Debby Mulder is specialist externe veiligheid bij de ODRN en is een van de mensen die is opgeleid tot circulaire economie ambassadeur. “Laatst hadden we een mooi ‘verfproject’ met groothandel Woodfield in Nijmegen. Als schilders (zzp’ers) halve bussen muurverf over hadden, konden ze die bij deze groothandel inleveren. Vervolgens werden de resten verf bij InterCheM in Beuningen weer verwerkt tot bruikbare muurverf. Een mooi initiatief en de pilot was een groot succes. In totaal zijn in slechts twee ochtenden 20 kisten (3.000 liter) muurverf opgehaald. InterCheM kon 46% van de ingeleverde verf recyclen. Adviesbureau Lentekracht coördineerde dit en is nu bezig om ook in andere gemeentes iets dergelijks op te zetten. Wij hielpen de betrokkenen hier vergunningtechnisch bij.”

Netwerk van ambassadeurs

“Het is goed dat we nu binnen het Gelders stelsel een netwerk van mensen hebben die tot circulaire economie ambassadeur zijn opgeleid”, zegt Ankie Peters. “Binnen de omgevingsdiensten zijn zij aanspreekpunt voor collega’s. Daarnaast stimuleren ze bedrijven om na te denken over dit belangrijke onderwerp en ermee aan de slag te gaan.”

Lees Mooie initiatieven met inzet circulaire economie ambassadeurs met meer aansprekende voorbeelden.