Mooie initiatieven met inzet circulaire economie ambassadeurs

In een circulaire economie worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Bijproducten en afval worden behouden en opnieuw ingezet voor nieuwe producten. De overheid heeft als inzet om in 2050 een 100% circulaire economie te hebben. Veel bedrijven hebben best wel interesse om hieraan mee te doen, maar vinden het nog niet altijd even makkelijk om hiermee aan de slag te gaan. Om de circulaire economie te bevorderen en bedrijven hierin te helpen, zijn in de afgelopen 1,5 jaar binnen de Gelderse Omgevingsdiensten 40 circulaire economie ambassadeurs opgeleid. Dit gebeurde tijdens drie opleidingsrondes. De ODRN ontwikkelde de opleiding en organiseerde deze.

“Omgevingsmanagers komen toch al bij veel bedrijven over de vloer als vergunningverlener en toezichthouder. Het is voor hen relatief makkelijk om dan het gesprek aan te gaan over circulariteit,” vertelt Ankie Peters, projectleider en beleidsmedewerker Afval & Circulaire Economie, werkzaam bij de ODRN. “Als een omgevingsmanager bijvoorbeeld ziet dat een bedrijf alleen maar nieuwe grondstoffen inzet, kan diegene vragen of er ook al eens aan is gedacht om secundaire grondstoffen in te zetten. Dat kunnen bijvoorbeeld bijproducten of restproducten zijn uit andere productieprocessen. Bij belangstelling kan een omgevingsmanager mensen vervolgens doorverwijzen naar de gemeente of provincie voor subsidies. Of naar het landelijke Versnellingshuis voor bedrijven. In de regio hebben we bijvoorbeeld Kiemt, die regionale bedrijven helpt met circulaire initiatieven. Ook daar verwijzen we naar.”

Recyclen van resten muurverf

Debby Mulder is specialist externe veiligheid bij de ODRN en is een van de mensen die is opgeleid tot circulaire economie ambassadeur. “Laatst hadden we een mooi ‘verfproject’ met groothandel Woodfield in Nijmegen. Als schilders (zzp’ers) halve bussen muurverf over hadden, konden ze die bij deze groothandel inleveren. Vervolgens werden de resten verf bij InterCheM in Beuningen weer verwerkt tot bruikbare muurverf. Een mooi initiatief en de pilot was een groot succes. In totaal zijn in slechts twee ochtenden 20 kisten (3.000 liter) muurverf opgehaald. InterCheM kon 46% van de ingeleverde verf recyclen. Adviesbureau Lentekracht coördineerde dit en is nu bezig om ook in andere gemeentes iets dergelijks op te zetten. Wij hielpen de betrokkenen hier vergunningtechnisch bij.”

Afval gebruiken als grondstof

Van groente en fruitresten van het restaurant van Papendal wordt groengas gemaakt.
Van groente- en fruitresten groengas maken

Hans Gerritsen, senior vergunningverlener milieu en ook circulaire economie ambassadeur bij ODRN, noemt enthousiast nog een paar initiatieven. “Circ.Energy bijvoorbeeld, gebruikt groente, fruit en etensresten (GFE) van het topsportrestaurant op Papendal voor de productie van groengas. Dit groengas wordt vervolgens weer gebruikt voor het verwarmen van het tapwater en cv-water voor het restaurant.

zwammen. bron: SpijkerZwam
Oesterzwammen kweken op koffiedik (bron SpijkerZwam)

Een ander voorbeeld is het kweken van oesterzwammen op koffiedik door SpijkerZwam in Arnhem en de Versfabriek in Nijmegen. Dit koffiedik is weer afkomstig van horeca, grote instellingen en overheden. En er zijn nog veel meer voorbeelden te noemen, ook in de bouwsector.”

Netwerk van ambassadeurs

“Het zijn allemaal mooie initiatieven en het is goed dat we nu binnen het Gelders stelsel een netwerk van mensen hebben die tot circulaire economie ambassadeur zijn opgeleid”, zegt Ankie Peters. “Binnen de omgevingsdiensten zijn zij aanspreekpunt voor collega’s. Daarnaast stimuleren ze bedrijven om na te denken over dit belangrijke onderwerp en ermee aan de slag te gaan.”