Industrieterrein TPN-West

TPN-West is een groot bedrijventerrein in de regio Nijmegen en Beuningen. Het bestaat uit verschillende delen, zoals de Westkanaaldijk, de Noord-Oostkanaalhavens en het terrein ‘De Sluis’. Op het terrein zijn ongeveer 450 bedrijven actief, van kleine handelsbedrijven tot zware industrie. TPN-West ligt dicht bij woonwijken en heeft een aansluiting op één van de grootste binnenhavens van Nederland.

  • Heeft u vragen?

    Omgevingsdienst Regio Nijmegen
    Postbus 1603
    6501 BP Nijmegen

Rol van ODRN

Als Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) nemen wij besluiten op vergunningaanvragen voor het onderdeel milieu bij bedrijven, die onder zowel het bevoegd gezag van de provincie als de gemeente vallen. Daarnaast houden wij toezicht op de naleving van de milieuregels die voortvloeien uit de omgevingsvergunningen. Bedrijven die niet risicovol zijn en waarvan de provincie Gelderland het bevoegd gezag is, vallen binnen ons takenpakket.

Projecten

ODRN is bij veel verschillende projecten betrokken die bijdragen aan een gezondere leefomgeving. Ook voor het terrein op en rond het industrieterrein zetten wij ons in om onder andere de luchtkwaliteit te verbeteren. Hiervoor werken wij samen met gemeenten, de provincie Gelderland en de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA).

  • Gezonder vergunnen

    Eind mei is het project Gezonder Vergunnen – samen werken aan schonere lucht afgerond. De ODRN voerde dit project uit met als doel: samen met bedrijven en omwonenden kiezen voor de best presterende technieken om industriële emissies te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren.

    In fase 1 is er met een gespecialiseerd bureau onderzocht welke maatregelen de emissies van NOx en fijnstof kunnen verlagen bij acht bedrijven met de hoogste uitstoot. In fase 2 zijn deze bedrijven uitgenodigd om met omwonenden, het adviesbureau en de ODRN de haalbaarheid van deze maatregelen te bespreken. Twee bedrijven (ARN en Dura Vermeer) hebben hieraan deelgenomen.

    Tijdens bedrijfsbezoeken gingen omwonenden met de bedrijven in gesprek. De gesprekken verliepen positief, ook al zijn nog geen extra maatregelen afgesproken. Sommige maatregelen bleken al gepland, niet uitvoerbaar of financieel niet haalbaar. Enkele andere maatregelen worden nog onderzocht. Omwonenden gaven aan meer inzicht te willen in de milieumaatregelen en procedures, vanwege hun informatieachterstand.

    Het project leverde wél meer wederzijds begrip op tussen bedrijven en bewoners. Bedrijven spraken de bereidheid uit om omwonenden actiever te betrekken bij toekomstige vergunningprocedures. De ervaringen worden vastgelegd in een communicatieprotocol (omgevingsdialoog) voor betere gesprekken met de omgeving bij vergunningverlening, toezicht en handhaving in het gebied.

  • Inventarisatie ZZS

    In 2024 hebben ODRN en adviesbureau Deconcern geïnventariseerd welke Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) aanwezig zijn bij 102 bedrijven op TPN-West. ZZS zijn schadelijke stoffen, bijvoorbeeld kankerverwekkend of moeilijk afbreekbaar, en het doel is om het gebruik ervan zoveel mogelijk te beperken of te voorkomen. Bedrijven zijn bevraagd op hun kennis en gebruik van ZZS. Uit deze inventarisatie blijkt:

    Toch blijkt bij 68% van de bedrijven ZZS aanwezig te zijn. De kennis bij bedrijven is beperkt: ze weten er vaak niet welke producten ZZS bevatten.

    Alle bedrijven hebben informatie gekregen over de regels en over manieren om ZZS te verminderen. 30 bedrijven krijgen dit jaar extra controles. Deze controles worden dit jaar uitgevoerd door gespecialiseerde toezichthouders. Bij overtredingen wordt handhavend opgetreden. Bij de overige bedrijven worden de bevindingen toegevoegd aan hun dossier. De vermindering van ZZS-gebruik krijgt aandacht bij de volgende inspectie. De bedrijven die niet meewerkten worden met voorrang gecontroleerd. Later dit jaar volgt een tweede inventarisatie die wordt uitgebreid naar bedrijven in heel Nijmegen.

  • Uitvoeringsagenda Industrie en Omwonenden TPN-West

    In april 2023 heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) geconcludeerd dat het niet vanzelfsprekend is dat de gezondheid van omwonenden voldoende wordt beschermd tegen industriële emissies. De Raad heeft een aantal aanbevelingen geformuleerd om de bescherming van de gezondheid van omwonenden van industriële bedrijven te verbeteren. Eén van de onderzochte casussen was de asfaltcentrale in Nijmegen.

    In vervolg daarop is door de gemeenten Nijmegen en Beuningen samen met de provincie Gelderland de Uitvoeringsagenda Industrie en Omwonenden TPN-West vastgesteld. Deze uitvoeringsagenda is in nauw overleg met de ODRN en de ODRA opgesteld. Omwonenden en bedrijven waren betrokken bij het opstellen van deze agenda. De agenda bevat negen aanvullende maatregelen die:

    De uitvoering van deze maatregelen is inmiddels in volle gang. Zo:

    Begin 2025 is er samen met bedrijven en omwonenden een tussentijdse evaluatie uitgevoerd. De uitvoering van de agenda verloopt volgens de planning. Verschillende verbetersuggesties worden hierbij meegenomen. Eind 2025 komt er een uitgebreide eindrapportage.

Bedrijven

  • NIJG

    De Nijmeegsche IJzergieterij (NIJG) is een bedrijf dat ligt op het industrieterrein Nijmegen West Weurt en produceert en verwerkt ijzer. 

    Ijzergieterij Nijmegen