Omgevingsdienst Regio Nijmegen

Studenten maken kennis met de ODRN

21 juni 2018
Studenten maken kennis met de ODRN

Op vrijdagmiddag begint voor veel studenten het weekend, zo wil het cliché. Maar niet voor deze groep van 18 eerstejaars bestuurskunde van de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij schuiven vrijdag 15 juni aan voor een presentatie over de ODRN in poptempel Doornroosje. En krijgen als toetje een rondleiding backstage.

Marjan Vaartjes, hoofd Juridisch Advies van de ODRN organiseerde deze bijeenkomst. Marjan: “De professor had ons verzocht om haar studenten kennis te laten maken met de praktijk, zo is deze middag tot stand gekomen”. Marjan Vaartjes geeft de eerste presentatie, waarin ze vertelt over het werk van de omgevingsdiensten en de ODRN in het bijzonder.

Geluidsoverlast

Na Marjan is het de beurt aan coördinator handhaving milieu Emile Pilage. Hij vertelt over het aantal milieucontroles (zo’n 1.500) dat de ODRN per jaar bij bedrijven uitvoert. En hoe zo’n controle in zijn werk gaat. Als het daarna over geluidsoverlast gaat en de regels rondom lawaai, zijn de oren gespitst. Zeker bij de student die in het centrum van Nijmegen woont, graag wil uitslapen maar ’s ochtends gewekt wordt door hardwerkende bouwvakkers.

Bouw Doornroosje

Na een korte pauze is het woord aan Tom van der Borg, bouwinspecteur bij de ODRN. Hij was betrokken bij de bouw van Doornroosje en kan hier smakelijk over vertellen. Na zijn verhaal is het alle studenten duidelijk dat het erg belangrijk is dat de omgevingsdienst toezicht houdt bij de bouw van woningen, kantoren en andere complexen. Zeker voor een van de studenten, die in de flat boven Doornroosje woont. Ze pakt nog snel de plattegrond mee. Leuk voor aan de muur.

Vrachtwagenlift

Dan is het eindelijk tijd om Doornroosje te gaan verkennen. De studenten kijken nu met heel andere ogen naar de grote zaal. Zo weten ze nu aan welke eisen de afsluitende deuren moeten voldoen om de brandveiligheid te garanderen. En hoeveel passen en meten het is geweest om de vrachtwagenlift buiten te realiseren.

Kleedkamers

Tot slot bekijkt het gezelschap nog even de kleedkamers van de artiesten. En daarna begint het weekend dan echt.