Stookoverlast bij particulieren

Nu het winter is, gaan overal de houtkachels en open haarden weer aan. Wanneer je in huis je houtkachel, pelletkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze schadelijke stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen schade aan de gezondheid van jezelf en anderen in je omgeving opleveren. Ook wanneer je de rook niet meer ziet. Wil je toch de kachel of open haard aansteken? Met deze tips kun je de uitstoot van schadelijke stoffen beperken.

Kijk eerst op Stookwijzer.nu

Plaatselijk kan de luchtvervuiling bij windstil weer hoog oplopen. Bij windstil of mistig weer kun je de houtkachel, pelletkachel of open haard dus beter uitlaten. Denk aan je buren en kijk altijd op Stookwijzer.nu voordat je gaat stoken. Stook niet bij een stookalert. 

Wist je dat…

  • één op de drie Nederlanders last heeft van houtstook?
  • blootstelling aan houtrook directe klachten van de luchtwegen kan geven zoals hoesten en benauwdheid? Daarnaast zijn er aanwijzingen dat blootstelling aan houtrook leidt tot meer (ziekenhuisopnamen voor) hart- en vaataandoeningen.
  • rook via roosters en ramen bij de buren kan binnendringen?
  • je overlast kunt verminderen door de manier waarop je hout stookt?

Ga in gesprek bij overlast


Ga altijd eerst in gesprek met de stoker(s). De meeste mensen zijn bereid om hun stookgedrag aan te passen. Bijvoorbeeld door de houtkachel minder vaak aan te doen. Lukt dat niet, dien dan een klacht in bij je gemeente, GGD, via Stookwijzer.nu of bij de omgevingsdienst via het provincieloket. Op de website van de gemeente Nijmegen vindt u meer informatie over houtstook.

Handige informatie

Informatieblad Houtstook

Stoken met zo min mogelijk overlast