ODRN ondertekent Direct Duidelijk Deal

De Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) sluit zich aan bij de landelijke Direct Duidelijk campagne. Op 16 december 2021 ondertekende directeur Marieke Prins de Direct Duidelijk Deal. Hiermee laat de ODRN zien dat we helder en goed taalgebruik heel belangrijk vinden.

Als omgevingsdienst versturen we dagelijks vele brieven en e-mails. We willen graag dat de lezers van onze teksten begrijpen wat er staat. Zonder vragen of misverstanden. En ook dat zij zich gerespecteerd voelen. Uiteindelijk willen we natuurlijk dat de boodschap van onze tekst overkomt. Zodat onze lezers weten wat ze kunnen of moeten doen.

Daarom werken we al lang met veel collega’s aan betere standaardbrieven. Deze brieven hebben niet alleen een heel andere toon, ze krijgen ook een neutrale aanhef. We vervangen voor de meeste brieven ‘Geachte’ door ‘Beste’. En we spreken mensen niet meer aan met meneer of mevrouw. Dat doen we omdat we willen dat iedereen zich aangesproken voelt. Volgend jaar vervangen we alle oude brieven.

Eenvoudig schrijven is niet makkelijk. Daarom zijn we erg blij met de ondersteuning die Direct Duidelijk biedt. Zo hebben we een groep collega’s een taaltraining kunnen geven. Dat hopen we volgend jaar uit te breiden naar de hele organisatie.

Daarnaast hebben we binnen elke afdeling een brievenbuddy aangesteld. Deze persoon is betrokken (geweest) bij het herschrijven van de brieven. Hij of zij ondersteunt collega’s bij het schrijven van de brieven.

Heldere taal heeft continue aandacht en oefening nodig. Maar hoe leuk is het om van klanten terug te horen dat een brief of een tekst zoveel duidelijker is.

Daar doen we het voor. En daar gaan we volgend jaar met veel energie mee door!

Meer informatie via communicatie@odrn.nl.