Omgevingsdienst Regio Nijmegen

Een boom kappen, wat mag wel en wat niet?

1 november 2018
Een boom kappen, wat mag wel en wat niet?

De eikenprocessierups rukt op. Zomer 2018 was er ook in Nijmegen een grote plaagdruk, zoals we dat dan noemen. De bestrijding van de rups kan op verschillende manieren. Zo kun je ze verbranden, opzuigen of preventief spuiten met een bestrijdingsmiddel. Je zou natuurlijk ook hun leefplek, de eik, kunnen wegnemen. Stel je hebt een hele kolonie eikenprocessierupsen in je eik zitten. Is dat dan voldoende reden om een kapvergunning te krijgen?

Enkele keren per week komt er bij de ODRN een vergunningaanvraag binnen voor het kappen van een boom. Nu het broedseizoen voorbij is en de herfststormen in aankomst, neemt het aantal vergunningaanvragen toe.  Tot nu toe hebben we nooit een verzoek binnengekregen die te maken had met de eikenprocessierups. Mocht dat wel het geval zijn dan is dit trouwens geen reden om een vergunning te verlenen. Dat verklappen we alvast.

Maar hoe gaat dat nu, het beoordelen van een vergunningaanvraag? Dit en meer rondom het kappen van bomen zetten we graag voor je op een rijtje: Een boom kappen: wat mag wel en wat mag niet?