Directeur Steve Kuils over het 10-jarig bestaan van de ODRN
Steve Kuils staat voor het 10-jarig jubileum kort stil bij het afgelopen decennium, zijn persoonlijke ervaring binnen de Omgevingsdienst Regio Nijmegen en kijkt naar de toekomst van de organisatie.
De omgevingsdiensten vieren hun 10-jarig jubileum. Zijn de diensten veranderd in het afgelopen decennium?
“Het hogere doel, zorgen voor een fysiek gezonde leefomgeving, is nog steeds hetzelfde. De wijze waarop we dat realiseren verandert wel. De omgevingsdiensten zijn opgericht als uitvoeringsinstanties. In de loop der jaren hebben we veel kennis opgedaan op gebieden als lucht-, water- en bodemkwaliteit, veiligheid, energie, afval, asbest, ondermijning en meer. Hierdoor worden we naast een uitvoeringsinstantie, steeds meer een adviserende organisatie waarbij kwaliteit en kennis centraal staan.”
Je bent een half jaar geleden begonnen bij de ODRN, wat heeft je verrast?
“De flexibiliteit en professionaliteit van de medewerkers. Er komt veel op ons af de komende jaren, maar niemand gaat met de hakken in het zand. Er is veel veranderingsbereidheid en een enorme betrokkenheid bij mijn collega’s. Neem de OR-verkiezingen van afgelopen maand, er waren meer kandidaten dan plekken. We hebben dus echte verkiezingen gehad, waarbij het opkomstpercentage ook nog eens hoog lag. Daar ben ik trots op.
Daarnaast vind ik de samenwerking met het Algemeen Bestuur erg prettig. Er heerst een goede sfeer; kritisch en constructief. We zijn in staat om samen het gemeenschappelijke doel te vinden en zetten ons er allemaal voor in om dat te bereiken.”
Bij een jubileum hoort ook een vooruitblik. Hoe zie jij de toekomst van de omgevingsdiensten?
“Duurzaamheid en een gezond leefklimaat zijn belangrijker dan ooit. Daarin zie ik een pro-actievere rol van de omgevingsdiensten. Beperkte capaciteit en financiële middelen vormen hierin een uitdaging. Maar we zijn ermee bezig en uitdagingen gaan we niet uit de weg. Ook is het belangrijk dat we niet op ons postzegeltje blijven zitten. We moeten naar de burgers, naar de bedrijven, naar de samenwerkende organisaties. We hebben een gemeenschappelijk doel: een veilige, gezonde en duurzame fysieke leefomgeving. Samen kunnen we dat doel bereiken.”