Legionella

Legionella is een bacterie die groeit in water dat een temperatuur heeft tussen de 20 en 50 graden Celsius.

Hoe raken mensen besmet met legionella?

Je kunt besmet raken met legionella door kleine druppeltjes water (nevel) met de legionellabacterie in te ademen. Daarna komt de bacterie in de longen terecht en daar kan de bacterie klachten veroorzaken. Mensen worden niet ziek door het drinken van besmet water. En een besmette patiënt kan de legionellabacterie niet overdragen op andere mensen.

Wat is het risico van legionella?

De meeste mensen worden niet ziek als ze de legionellabacterie inademen, of hebben lichte griepachtige klachten die na een paar dagen vanzelf weer overgaan. Maar bij sommige mensen kan besmetting met de legionellabacterie zorgen voor een ernstige longontsteking. Vooral mensen met een slechte gezondheid, ouderen en mensen die roken hebben hier kans op. Zo’n longontsteking noemen we ook wel veteranenziekte of legionella-longontsteking. Hieraan kunnen mensen overlijden.

Waar komt de legionellabacterie voor?

Legionella komt van nature voor in water en grond. Maar ook op andere plekken kan legionella aanwezig zijn en kunt u de bacterie inademen. Bijvoorbeeld als u in de tuin aan het werk bent, of bij het sproeien van water (zoals fonteinen, douches, hogedrukspuiten).

Ook bij bedrijven kan de legionellabacterie voorkomen. Bijvoorbeeld bij bepaalde soorten installaties die het water zuiveren. En bij natte koeltorens: dit zijn waterinstallaties die ervoor zorgen dat gebouwen of bepaalde werkprocessen worden gekoeld. Dat wordt gedaan door water te vernevelen.

Wat doet de ODRN op het gebied van legionella?

Wij zijn verantwoordelijk voor het controleren van de waterzuiveringsinstallaties en natte koeltorens. Als een bedrijf zo’n installatie wil gebruiken, moet het een melding doen en soms ook een vergunning aanvragen. Daarna beoordelen wij die melding en vergunningaanvraag. Als we de melding hebben geaccepteerd en de vergunning is afgegeven, mag het bedrijf de installatie gaan gebruiken. Het bedrijf moet zich dan wel houden aan bepaalde voorschriften, ook op het gebied van legionella. Een van onze toezichthouders controleert dan of het bedrijf zich hieraan houdt.

Verder zijn we betrokken bij een landelijke werkgroep om een handreiking op te stellen op dit gebied. Het doel is om ervoor te zorgen dat de voorschriften voor legionella overal in Nederland hetzelfde zijn, dat bedrijven weten wat ze precies moeten doen om zich eraan te houden en de toezichthouder dit goed kan controleren. Lees er meer over in dit interview met vergunningverlener Milieu John Mens.