Drugsafval

Illegale dumpingen van drugsafval komen regelmatig voor in onze regio. Bij het signaleren en opruimen van het afval zijn vele partijen betrokken. De ODRN is er een van. We zetten een aantal veelgestelde vragen over drugsdumping en de rol van de ODRN op een rijtje.

Het begint met een telefoontje, meestal van de politie, brandweer of de gemeente. Wij gaan dan naar de bewuste plek toe om te kijken wat er aan de hand is.

We zoeken allereerst op wie de eigenaar van de grond is. Dit kan een particulier of de gemeente zijn. Daarna bellen we een gespecialiseerd bedrijf om het afval op te ruimen. Het is vervolgens aan de eigenaar van de grond om de opdracht te geven het afval op te ruimen.

In overleg met de grondeigenaar laten we eventueel bodemonderzoek doen. Dit onderzoek doen wij niet zelf, hiervoor schakelen we de bodemspecialisten in van de desbetreffende gemeente.

Tijdens de vondst van drugsafval werkt de ODRN intensief samen met de politie, brandweer en gemeente. Daarnaast kunnen, afhankelijk van de plaatselijke situatie, de volgende partijen betrokken zijn:
• Het waterschap
• Rijkswaterstaat
• Wegbeheerder
• Riooleigenaar

Nadat het afval is opgeruimd wordt het verbrand.

Meestal zit het afval in kunststof of metalen vaten. Soms ook in gasflessen. Ze zijn meestal achtergelaten in de berm, bos of open veld. Soms in een uitgebrande auto. Ook wordt het afval soms in het riool of oppervlaktewater geloosd. Soms ruikt u een zoete weeïge of penetrante lucht.

Wees altijd heel voorzichtig, blijf vooral van de vaten af en houd voldoende afstand. Het afval kan zeer brandbaar, sterk bijtend en giftig zijn. Vermijd al het contact met dampen en vloeistoffen. Zorg ervoor dat u de wind in de rug houdt. Rook niet in de buurt van een dumpplaats. En bel de politie (112). Als u anoniem wilt blijven kunt u bellen met ‘Meld Misdaad Anoniem’ (0800 7000).