Omgevingsdienst Regio Nijmegen

Verdraaid

Gerard Bouman“Onlangs zat ik lekker in mijn tuin met een glaasje witte wijn. De Vierdaagse was aanstaande en langzaam werd de stad weer drukker. Mensen die komen lopen of feesten. De ondernemer die zijn uitspanning klaar aan het maken is. Vol verwachting over een mooie omzet. Alle mensen die in touw zijn om de wandelaars en de feesten te begeleiden zijn ook al druk. Mooie weken ! Een week waarin de stad zich van een prachtige, drukke kant laat zien. Om vervolgens een aantal weken bijna zieltogend in rust te zinken. Ook een mooie tijd. Dan voelt het voor mij weer als mijn eigen stad.

Die reflectie had ik in mijn tuin op een doordeweekse avond. Ik realiseerde me dat dat prachtige weer bijna gewoon was . Ik ga er bijna vanuit dat ik ‘s avonds nog even lekker buiten kan zitten omdat het verdraaid lekker weer is. Een zomer waar je qua temperatuur op mag rekenen. Verdraaid lekker weer! Weer een gedachte die bij me op komt. ‘Verdraaid’ wat betekent dat ook al weer. Ik dacht bij me zelf dat verdraaid in ieder geval vroeger ook werd gebruikt.

Mijn moeder vond vroeger mensen soms verdraaid aardig of behulpzaam. Ik was daar lang geleden wel eens bij. Dan zei ze tegen mij dat iemand verdraaid aardig was. In een winkel bijvoorbeeld als ze goed geholpen werd. Een positieve betekenis zat daarachter.

De afgelopen tijd hebben we met een aantal mensen vanuit de ODRN ook iets geleerd over de verdraaide organisatie. Van Wouter Hart. We zijn naar een workshop van hem geweest. De term verdraaid krijgt van hem een nieuwe lading en is naar deze tijd gebracht. Op een manier waar ik enthousiast van wordt. Zelfs zo dat ik er na de vakantie in de hele organisatie iets mee wil. Een workshop, het gesprek ?

Wat ik er van over houd is dat een organisatie vanuit de bedoeling werkt. Niet alleen vanuit de eigen systemen of de vastgestelde normen of regels. Neen, een organisatie moet op zoek naar de bedoeling daarachter. Meer werken vanuit het doel. Een prachtige filosofie. Niet zo één twee voor elkaar maar verdraaid interessant. Ik leunde achterover in de luie stoel in mijn tuintje. Verdraaid mooie uitdaging voor na de zomer. Mooi woord ook.”

Gérard Bouman