Bouwen of verbouwen

Bouwen of verbouwen

Gaat u bouwen of verbouwen? Dan moet u misschien een melding indienen of een vergunning aanvragen. Mogelijk moet u dan eerst bodemonderzoek laten doen. Daarnaast moet u mogelijk milieumaatregelen treffen. Hiervoor kunt u in sommige gevallen subsidie krijgen. Doe vooraf de vergunningencheck.

Bouwplannen en bouwtekeningen inzien

Wilt u informatie over een bestaande woning of een woning in aanbouw, bijvoorbeeld een bouwtekening? Raadpleeg dan het bouwarchief. Gaat het om een locatie in Nijmegen? Het bouwarchief van Nijmegen kunt u digitaal inzien. Naar….

Conceptaanvraag

Heeft u een omgevingsvergunning nodig, en wilt u weten of uw plan haalbaar is? Inwoners van Nijmegen, Heumen en Berg en Dal kunnen een conceptaanvraag indienen bij hun gemeente. De ODRN toetst die conceptaanvraag vervolgens op haalbaarheid.

Vergunning nodig?

Gaat u bouwen of verbouwen? Mogelijk heeft u dan een vergunning nodig. Doe vooraf de vergunningencheck.

Starten of gereed melden

Zodra u uw vergunning binnen heeft, kunt u starten met de bouw. In de papieren van de vergunning zit een formulier om de start aan te kondigen. Dit vult u in en stuurt u naar ons, zodat wij weten wanneer u aan het werk bent.

Milieumaatregelen

Heeft u een bedrijfspand en gaat u bouwen of renoveren? Een goed moment om milieumaatregelen te treffen.

Monument verbouwen

Bezit u een pand met monumentale status en wilt u dit verbouwen? De regels daarvoor zijn vastgelegd in de wet (WABO). Maar de verschillen tussen monumenten zijn groot, geen monument is hetzelfde. Daarom is het verbouwen van een monument maatwerk. De ODRN geeft hierover advies.

Omgevingsvergunning

Met één omgevingsvergunning kunt u veel regelen zoals bouwen, verbouwen, inrit aanleggen, kappen en slopen. Ook het wijzigen van het gebruik van een pand regelt u via een omgevingsvergunning. Bijvoorbeeld als u een woning gedeeltelijk gaat inrichten als winkel. Op deze pagina kunt u uw omgevingsvergunning direct aanvragen.