Omgevingsdienst Regio Nijmegen

Investeren in elkaar

Gerard BoumanBijna december, de tijd van bezinning is aanstaande, denk ik achter mijn iPad. Gek eigenlijk, maar ik heb dat gevoel nog niet. Ik heb meer het gevoel dat het nooit 2 januari 2019 wordt.

Wij werken ons op dit moment, om het maar eens duidelijk te zeggen, “het snot voor de ogen” om al het werk klaar te krijgen in 2018. En voor te bereiden voor 2019.

De werkprogramma ’s moeten af en de nieuwe gemaakt. De grote projecten moeten af en klaargezet voor 2019. En de risico-bedrijven van de provincie vragen alle aandacht, denk maar aan Vink. Alle producten moeten via de procesbegeleiding naar buiten en verwerkt en onze dames daar werken zich “het snot voor de ogen”. We moeten maar heel veel zakdoeken vragen aan Sinterklaas…

En rond de tijd van Sinterklaas en de Kerstman begint onze verantwoording in volle gang te komen. Met de Kerstman komt ook altijd de accountant mee. Onze opdrachtgevers willen weten hoe het staat en of alles wel is geleverd waarnaar in 2018 is gevraagd.

De mannen die verantwoordelijk zijn voor onze informatie werken zich het “snot voor de ogen” om alle informatie uit onze systemen te krijgen zodat we ons kunnen verantwoorden. Onze coördinatoren werken zich “het snot voor de ogen” om alle informatie te analyseren zodat de opdrachtgevers tevreden kunnen concluderen dat het allemaal gelukt is met hun producten. Dat ze hebben gekregen waarom is gevraagd.

Onze systeemwereld botst deze dagen ook nog wel eens met de inhoud. Is de inhoudelijke info goed, is hij op tijd? Is de analyse goed, zijn de facturen aan de opdrachtgevers juist ? Hebben we voor elk project een ondertekend projectformulier? Zeker als je zo hard aan het werk bent, irriteert dat ook wel eens naar elkaar. Verwachtingen die net even anders zijn. “Het snot voor de ogen werken” leidt ook wel eens af van “de bedoeling”. De heldere blik wordt wat troebeler. De ODRN die samen met partners een veilige omgeving maakt. Dat is “de bedoeling”. “Hee” denk ik. Al vijf jaar herken ik die eindejaarscyclus en de druk en de spanning die dat oplevert. Daar moeten we echt wat mee.

We hebben zo veel goede mensen binnen de ODRN. Het is geen fluitje van een cent. Maar dit krijgen we natuurlijk voor elkaar. Ik zit achter mijn iPad en krijg er al zin in.

Voor 2019 gaan we de bedoeling van ons werk centraal stellen. Natuurlijk moeten we ons verantwoorden voor ons ODRN-werk. De inhoud en het systeem van informatievoorziening zouden een verlengstuk van elkaar moeten zijn. Misschien wat evenwichtiger en slimmer. Daar moet energie uit komen. En geen snot voor de ogen werken. Ook niet op het eind van 2019. Er moet ook plezier en lol zijn. Tijd voor iets geks of een mooie bijeenkomst die je wijzer maakt. Aandacht hebben voor elkaar. Niet alleen maar serieus zijn en werken. Investeren in elkaar is ook investeren in de organisatie. Dat is “de bedoeling” voor 2019. Verdorie denk ik, heeft dit stukje toch nog iets beschouwends gekregen.”

Gérard Bouman