Omgevingsdienst Regio Nijmegen

In het moment zijn

Gerard BoumanBeste mensen! Het eerste kwartaal van 2019 zit er alweer op. Het was in verschillende opzichten bijzonder. Zo ging maandag 25 februari met 18,3 graden officieel de recordboeken in als warmste februaridag ooit gemeten in Nederland. Elk nadeel mag dan zijn voordeel hebben, het omgekeerde geldt ook: te vroege warmte verstoort het natuurlijk evenwicht. Winterslapers worden wakker, maar hun voedsel nog niet. En vorig jaar bloeiden de gladiolen te vroeg om de Vierdaagse bij te kunnen benen. Conclusie: te vroeg pieken is niet goed!

Maar er was nog meer memorabels: de ‘aanslag’ van laatst, in Utrecht. Ik weet niet hoe het jullie verging, maar in alle heftigheid leken conclusies behoorlijk vroeg getrokken. Er werd opgeschaald naar een terreuraanpak, inclusief berichtgeving daarover. Het leidde tot wilde speculaties en blinde paniek, maar hoe vreselijk ook voor de getroffenen en ooggetuigen, misschien is de enige juiste conclusie dat er ‘gewoon’ teveel gekken met ‘gun’ rondlopen; in Nederland, Noorwegen, Nieuw Zeeland of waar dan ook.

En dan hadden we ook nog de uitslag van de Provinciale Staten Verkiezingen, met een explosie op rechts. We zijn veel moeilijke woorden wijzer: boreal, oikofobie en een uil van Minerva – waar vliegt het heen? En als het al vliegt, is dat dan veilig of komen er mogelijk softwarefouten aan het licht, en lijkt het erop dat ook de firma Boeing misschien te vroeg wou scoren met een nieuw type toestel? Je ziet: timing houdt me bezig.

Mooi op tijd zijn we in ieder geval bij de ODRN met de oplevering van de jaarstukken. We gaan met het bestuur in gesprek over resultaten en perspectieven. Ook op tijd hakken we knopen door over herinrichting en huisvesting. Het is fijn dat we duidelijkheid hebben gekregen over de mogelijkheid het oude Stadskantoor verder in te lijven om aan onze groeiende omvang tegemoet te komen. Flex of niet, we moeten toch allemaal bij tijd en wijle kunnen zitten of staan. Ook aan de noodzaak om vaker gezamenlijk bijeen te komen wordt zo straks voldaan. Maar ook hier geldt: laten we niet als een wilde de sloophamer ter hand nemen, maar in een strak en rustig tempo inventariseren wat de wensen zijn. Denken jullie daar alsjeblieft over mee!

We zijn – ook aan het begin van het tweede kwartaal van 2019 – met elkaar onverminderd bezig en druk. Time is of the essence! Maar timing, tijd, tijdschrijven en vrije tijd – het is goed om daar zo af en toe eens over te mijmeren. Dat ook eens te bevragen op wat er het doel van is. Zodra we in een wirwar van dingen ze klakkeloos in de mix gooien, lukraak maar doen zonder bezinning op nut en effect, schieten ze hun doel voorbij. Soms moet tijd aan de voorkant worden geïnvesteerd om aan de achterzijde terug te winnen. Soms is vrije tijd de voorwaarde om productief te kunnen uren draaien en tijdschrijven. En heel soms moet je de klok even stilzetten om accuraat te kunnen timen. Tijdwaarneming wil zeggen dat we ons bewust zijn van de tijd die iets vraagt en die iets kost. Om het mindful te zeggen: laten we in het moment zijn, ons bewust van wat we doen en waarom. Dan zijn we nooit te laat, maar pieken we ook niet te vroeg.

Zo. En nu ga ik de klok een uur vooruit zetten …
Prettige zomertijd allemaal!

Gérard